Fons C.A. Greiner e Hijos SA

Indústria surera.

Data.- 1892 - 1994.
Tipus de documentació.- Textual i fotogràfica.
Volum.- 16,8 m.l. (253 unitats documentals textuals i un positiu fotogràfic de 18 x 13 cm).

Empresa surera dedicada a la fabricació de taps i la compravenda de suro en panna. El seu fundador fou el comerciant alemany Carl Albert Greiner, que havia prosperat a la localitat de Nürtingen després de reorientar el seu negoci de queviures cap a la producció de manufactures de suro. Durant el darrer decenni del segle XIX i principis del XX, dos dels seus fills, Theodor i Adolf Greiner viatjaren per terres catalanes per motius de negocis i amb la voluntat de conèixer el funcionament del sector, la qual cosa els posà en contacte amb Sant Feliu de Guíxols, on aleshores residia una important colònia d’industrials alemanys.

La casa C.A. Greiner s’establí oficialment a Sant Feliu de Guíxols l’any 1906, a les instal·lacions de l’antiga fàbrica Ferrer, coneguda com “El Jardí” (després Rosselló) del camí de Mascanada. L’empresa hi romangué fins el 1912, en què es traslladà a l’antiga fàbrica de taps de Roc Sala situada entre la plaça de Mallorca i el carrer del Bruc.

A partir de 1910, la societat comença a titular-se oficialment com a C.A. Greiner e Hijos, denominació que es protocolitza oficialment davant notari el 13 de febrer de 1915. La companyia incloïa els quatre fills de Carl Albert Greiner, i disposava d’un capital de 100.000 ptes. L’empresa de Sant Feliu era la darrera de la quatre fàbriques de què disposava la casa principal Greiner & Sohn, després de les sucursals de Nürtingen (1879) i Grötzingen (1909), a Alemanya, i de Michelsdorf (1891), a Àustria.

L’any 1917, malgrat les dificultats derivades de la manca de subministrament durant la Primera Guerra Mundial, l’empresa Greiner va comprar la totalitat de la companyia surera de R. Pecher, de Viena. Això comportà també l’adquisició de la sucursal que aquesta empresa austríaca tenia a Sant Feliu, i que fou venuda oficialment a la casa Greiner davant notari el 21 de gener de 1920. La prosperitat del negoci féu que l’empresa de C.A. Greiner inaugurés durant les dècades dels anys vint i trenta tres noves fàbriques a l’estranger a Santiago de Xile (1921), Faro (Portugal, 1927) i Londres (1932?).

A partir de 1926 -després que Carl Albert Greiner hagués mort l’any 1923- la societat C.A. Greiner e Hijos passà a anomenar-se C.A. Greiner e Hijos S.A. La direcció de l’empresa de Sant Feliu va ser assumida per Adolf Greiner Heinzelmann. En absència seva, s’ocupava de la gerència el guixolenc d’ascendència alemanya Frederic Wirsing. Poc abans d’esclatar la Guerra Civil, l’empresa comptava amb 98 treballadors i una superfície total de 6.300 m2 repartits entre la fàbrica de la plaça        Mallorca-carrer del Bruc, i una segona fàbrica al carrer de Pecher.

Els anys quaranta del segle XX marquen una època de dificultats per la sucursal guixolenca de C.A. Greiner e Hijos S.A., atès que el mercat europeu es trobava dominat per les companyies angloamericanes i franceses. Aquest fet es veuria agreujat a partir de 1950, amb la mort d’Adolf Greiner. De fet, segons la casa central de Nürtingen, l’empresa de Sant Feliu era la que des de feia temps produïa menors beneficis. Així les coses, l’any 1965 la junta d’accionistes de la casa Greiner decidí vendre l’antiga fàbrica Pecher.

La societat C.A. Greiner e Hijos S.A. fou dissolta definitivament per acord de la junta general en sessió de 15 de maig de 1994. Amb posterioritat, cap a l’any 2003, l’edifici on hi havia hagut la fàbrica fou enderrocat per construir-hi un bloc d’habitatges.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio